Creditcards voor studenten: een ramp of een noodzaak?

Waarom wel of beter geen creditcard voor studenten.

Dat de gemiddelde student van shoppen, reizen en lekker uit eten gaan houdt is wel algemeen bekend. En wanneer je aan het einde van je studiefinanciering nog een stukje maand overhoudt, is de verleiding groot om bij de Appie of H&M even met je kaart te swipen. Maar is dat wel verstandig? Of de combinatie student en creditcard een goede is, daar zijn de meningen over verdeeld. Hieronder zetten we verschillende scenario’s op een rijtje en laten we de voor- en nadelen zien van een student met creditcard op zak.

Vaak is ook het limiet van een creditcard voor studenten beperkt, dus wanneer je een grote impulsaankoop doet of iets te veel rondjes getrakteerd hebt in je stamcafé blijft de schade beperkt.

Mark
Image
Credits: @nu.nl

Rampzalig.

Onwetend, onervaren, impulsief; allemaal termen die op de meeste studenten van toepassing zijn en nou niet bepaald goed samengaan met verantwoord spenderen. Beweren dat studenten met een creditcard op zak niet alle ingrediënten in huis hebben voor een potentiële ramp is dus vrij naïef.

Student zijn is de eerste stap naar een zelfstandig leven als volwassene en onderweg leer je veel. Dat kan gaan met vallen en opstaan en niet iedereen krijgt van huis uit mee hoe je verantwoord met geld omgaat. En zelfs als ouders wel hun best doen om hun kinderen voor onheil te behoeden, is dat geen garantie voor succes.

Schulden en betalingsachterstanden liggen altijd op de loer. Wanneer je cijfers van DUO ziet over het grote aantal studenten dat leent en met een gigantische studieschuld de universiteit verlaat lijkt een creditcard bij voorbaat een slecht idee.

Noodzakelijk.

Het verantwoord gebruiken van een creditcard is iets dat iedereen moet leren, net als met geld omgaan in het algemeen. Studenten hebben het soms financieel niet makkelijk, waarom zouden zij dan geen creditcard mogen gebruiken om hun leven wat makkelijker te maken?

Een studenten creditcard is voordeliger dan een gewone creditcard en studenten kunnen hier hun voordeel mee doen. Ook komt een creditcard meestal met leuke extra’s en wie kunnen die beter gebruiken dan deze groep mensen?

Vaak is ook het limiet van een creditcard voor studenten beperkt, dus wanneer je een grote impulsaankoop doet of iets te veel rondjes getrakteerd hebt in je stamcafé blijft de schade beperkt.

Maar hebben studenten eigenlijk wel een creditcard nodig? De reden dat mensen een creditcard aanvragen zijn verschillend, maar veel van die redenen kunnen voor studenten ook gelden. Betalen in het buitenland bijvoorbeeld. Tijdens die buitenlandstage wil je niet opeens zonder geld zitten of erachter komen dat je pinpas het niet doet en dan geen andere betaalopties achter de hand hebben. Al is die kaart er alleen maar voor noodgevallen, het geeft een veilig gevoel als je weet dat je erop kunt terugvallen.

Mogelijkheden en voorwaarden voor studenten.

Voor- en nadelen genoeg dus, net als mogelijkheden en voorwaarden. Een prepaid creditcard is wellicht een optie, waarbij je eerst een bedrag naar je creditcard moet overmaken voordat je er geld mee kunt uitgeven, net als een prepaid telefoon eigenlijk. Maar wat is het nut dan van zo’n kaart? Hij werkt verder nét als een gewone creditcard dus wereldwijd betalen, boekingen maken en geld opnemen is allemaal mogelijk. Ouders die garant staan voor hun kind is ook een optie, zij blijven dan eindverantwoordelijk. En dan zijn er nog de studenten creditcards.

Het aanvragen van een studenten creditcard bij de ING is zo gepiept en het limiet is, net als bij de standaard creditcard van ING, €1000. De inkomenseis is echter wel beduidend lager. Voor studenten natuurlijk hartstikke chill want die verdienen vaak niet zo veel. Maar als er elke maand slechts €250 op je rekening gestort wordt, hoe ga je dan aan het einde van de maand je creditcardrekening betalen als je die tot de max gebruikt hebt?

Bij de ANWB is dat net even anders, daar krijg je een limiet van €500 op je Studenten Visa Card. Als dit je te laag is kun je zelf extra geld overmaken en zo het limiet verhogen. Eigenlijk een combinatie van een gewone en een prepaid creditcard dus.

De Rabobank stelt aan alle klanten dezelfde inkomenseis, namelijk €1000 per maand. Dit bedrag is tevens het limiet van de Rabobank studenten creditcard.

Wil je een andere creditcard? Als je boven de 18 bent hoef je natuurlijk niet voor een studenten creditcard te kiezen. Sommige studenten verdienen goed bij naast hun studie, met werk of een eigen bedrijf. Een gewone of zakelijke creditcard is dan ook een optie, mits je aan alle voorwaarden die je bank stelt voldoet.

Financiële hulp voor studenten.

Laten we eerst even voorop stellen dat iedereen in de problemen kan komen met een creditcard, niet alleen studenten. Volgens het Nibud heeft 8% van de huishoudens te maken met een creditcardschuld. Hoe voorkom je die? En waar ga je heen als je er al een hebt en niet weet wat de volgende stap is?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, overzicht is hierin key. Gebruik die bankieren app om regelmatig je uitgaven te checken, maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten en steek je kop niet in het zand als het mis dreigt te gaan. Een negatief saldo negeren zorgt er niet voor dat het weggaat en niet verder kan oplopen.

Sta je echt dik in het rood en moet er iets gebeuren? Knip die kaart gerust door voordat je de kans krijgt hem nog langer te gebruiken. Bel de klantenservice van je bank en leg je situatie uit, een betalingsregeling is vaak mogelijk. En lopen je schulden op? Neem dan contact op met je gemeente over schuldhulpverlening, maar dan moeten de zaken wel echt uit de hand gelopen zijn.


Vond je dit artikel leuk?

Share Article
Social share whatsapp
Image
Mark
Specialist Creditcards bij MoneyButler.nl

Je zou ook kunnen genieten

Wacht niet langer, schrijf je nu gratis in.

We zullen uw e-mailadres nooit delen